Nemzetisegi Önkorm.

Szolgáltatóház

Bodza és Szeder Családi Napközi

A polgárőrség kezdete, feladatai.

A Koroncói Polgárőr Egyesület 1998 márciusában alakult meg, és a közösségi bűnmegelőzésben, bűncselekmények megelőzésében, környezetünkhöz tenni akarására a környezetünkre kedvezőtlenül ható jelenségek távoltartása, visszaszorítása érdekében alakult meg.

Célja:

- A falu közrendje és közbiztonsága fenntartásának segítsége.

- Veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében való részvétel

- Az önkormányzat és a lakosság közötti bizalom erősítése.

Polgárőr lehet minden büntetlen előéletű magyar vagy Magyarországon letelepedett,

illetve, magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező nem magyar

állampolgár, aki a mozgalom célkitűzéseivel egyetért; azok megvalósítása érdekében

önként, díjazás nélkül, szabadidejében tenni kíván; polgárőr egyesület a tagjai közé felvesz,és sikeres polgárőr alapismereti vizsgát tett.

A polgárőr egyesületünk tevékenységébe beletartozik a lakosság

- felvilágosítása,

- tájékoztatása,

- meghatározott eseményen történő részvétel,

- rend fenntartásában való közreműködés,

- objektum, közterület vagy esemény megfigyelésére, továbbá

az eljáró szerv (hatóság) tevékenységének támogatása és segítése.

A polgárőr feladata:

- megelőzze a bűnelkövetési alkalmak kialakulását,

- megakadályozza a vagyon elleni és más bűncselekmények elkövetését,

- elfigyeljen azokra a nemkívánatos jelenségekre (pl. ismeretlen személyek feltűnése, elhagyott vagyontárgyak, nyitva maradt épületek, megrongálódott közlekedési jelzőtáblák és más biztonsági berendezések, baleseti veszély helyzetek, illegális hulladéklerakás, stb.), amelyek az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét kedvezőtlenül befolyásolják, jogsérelmet vagy veszélyhelyzetet okozhatnak, valamint bűncselekmények elkövetésére adhatnak alkalmat.

- Annak érdekében, hogy a polgárőr-jelenlét a fenti célokat elélje, a polgárőr megjelenésének, öltözetének, mozgásának egyértelműen ki kell fejeznie a társadalmi bűnmegelőzési szervezethez tartozást, látható és egyértelmű legyen mindenki számára, hogy a polgárőrség által védett területre érkezett

- A közterületen vagy lakott területen kívül szolgálatot teljesítő polgárőr tevékenysége során térjen be az üzletekbe, vendéglátóhelyekre, az útvonalába eső tanyákra, majorokba, munkavégzési helyekre, köszöntse a tulajdonost, az ott dolgozókat, érdeklődjön tapasztalataikról, megfigyeléseikről

Helyszínbiztosítás

- A helyszínbiztosítás alapvető feladata a bűncselekmények, vagy balesetek helyszínének változatlan állapotban való fenntartása annak érdekében, hogy a hatósági eljárás sikere biztosítható legyen. A polgárőr ez irányú tevékenysége a hatósági helyszíni szemle megkezdéséig a helyszín elváltozásának, illetve megváltoztatásának megakadályozására szolgál. Nem egyszerű őrzési feladat, hanem sokoldalú, aktív tevékenység. A helyszínbiztosítás feladatai az alábbiak:

Helyszínre érkezés és tájékozódás a helyszín körülményeiről.

- A lehető leggyorsabban ki kell érni a helyszínre és meg kell kezdeni a helyszín biztosítását. A helyszínre érkező polgárőrnek tájékozódnia kell arról, hogy mi történt, ki, milyen céllal tartózkodik a helyszínen. Előzetesen ki kell kérdezni a jelenlévőket, mit tudnak az eseményről, ki részes, ki tanú, ki nem illetékes az adott eseményben.

A rendőrség (a mentők, a tűzoltók) értesítése

- Ha mód és lehetőség van rá, a helyszínbiztosítást végrehajtó ne hagyja el a helyszínt, erre alkalmas személyt kérjen fel. Ma már nagy segítséget jelent a mobiltelefon. Gyakori, hogy nem csak a rendőrséget kell értesíteni, hanem pl.: mentőket, tűzoltókat és más szerveket, pl.: leszakadt az elektromos felső vezeték, akkor az áramszolgáltató szervet is. Általános megállapítás, hogy az a leggyorsabb, ha minden információt a rendőri ügyeletnek továbbítunk a ma már jól működő 107 és 112-es segélyhívószámon keresztül, akiknek módjukban áll a többi érintett szervet is értesíteni. Például a Győr-Moson Sopron  Megyei Rendőr-főkapitányságon a Bevetésirányítási Központ fogadja a 112-es segélyhívószámon történő bejelentéseket, ahol a szolgálatban lévő ügyeletesek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

Bízva abban,hogy ezek a feladatok és intézkedések segítségére lehetnek  közösségünknek,mi mindent megteszünk annak érdekében,hogy a környezetünkben élő emberek bizalmát megtartva,így maradjon,és még többet tudjunk nyújtani a társadalmunk felé,megköszönve azoknak az embereknek kik velem együtt  azon vannak,hogy védjük,és óvjuk magunk és mások érdekeit,biztonságát.

Oldalainkat 157 vendég és 0 tag böngészi

Kisalföld Hírei

A hírcsatorna nem található.

Időjárás

Látogatók

1172163
Ma
Tegnap
Héten
Előző héten
Hónapban
Előző hónapban
Összesen
454
493
1404
1156411
1865
31703
1172163

IP címed: 44.201.72.250
2023-10-04 11:03

A honlap átalakítás alatt áll!!