Nemzetisegi Önkorm.

Szolgáltatóház

Hatályos Rendeletek

Bodza és Szeder Családi Napközi

FELHÍVÁS PARLAGFŰ MENTESÍTÉSRE

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) bekezdése szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

 

Tisztelt Lakosság!

 

A parlagfű a virágzásának idején kellemetlen tüneteket okozva sok ember életminőségét rontja, mivel virágpora a jelentős allergének közé tartozik. A növény virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október végéig fennállhatnak. A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a feladata.

 

A hatóságok – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget fenti kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik a közérdekű védekezést (belterületen a jegyző, külterületen a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatala növény- és talajvédelmi hatósága), és ezzel egyidejűleg 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírságot szabnak ki. A közérdekű védekezés gyommentesítésre kötelező határozat nélkül is elrendelhető, és fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.

 

Felhívom a figyelmüket arra, hogy folyamatosan ellenőrizzék a használatukban lévő ingatlanokat, szükség esetén pedig tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek, és végezzék el a parlagfű mentesítést!

 

A szankciók elkerülése, valamint az allergiában szenvedők életének megkönnyítése érdekében kérem a tisztelt tulajdonosokat és használókat, hogy folyamatosan ellenőrizzék a használatukban lévő ingatlanokat, a parlagfű elleni védekezést elsősorban mechanikus (növény földből történő kihúzása, kapálás, tárcsázás, kaszálás stb.) vagy vegyszeres (egyéves magról kelő kétszikű gyomnövények irtására alkalmas, vagy totális gyomirtó szerek) irtással végezze el, vagy végeztesse el. Amennyiben a kaszálással történő gyommentesítés mellett döntenek, kérem, hogy azt a vegetációs időszak során minimum havonta egyszer végezzék el, mivel a parlagfű szármaradványok gyorsan oldalhajtásokat képesek hozni, amelyeken megjelennek a virágbimbók is.

Cseresznyák Klára

jegyző

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Látogatók

498142
Ma
Tegnap
Héten
Előző héten
Hónapban
Előző hónapban
Összesen
188
574
762
493489
9799
19747
498142

IP címed: 35.153.39.7
2020-11-24 09:38

A honlap átalakítás alatt áll!!